Ilonka Kluytmans: “Supertrots op de door mijn oom gefokte Everdale”

Ilonka Kluytmans: “Supertrots op de door mijn oom gefokte Everdale”
Supertrots is eventing amazone Ilonka Kluytmans op de door haar oom Piet Kluytmans gefokte hengst Everdale (v Lord Leatherdale), die deze maand onder Charlotte Fry aan de start komt van de Olympische Spelen in Tokio. “Ik herken in Everdale het oog en het koppie van zijn moeder Aliska K en vooral ook dat van zijn oma Lisenka”, vertelt de amazone.
“Het is zo gaaf om dat in hem terug te zien. Hij heeft dan ook een top-opleiding gekregen onder een heel fijne amazone.”
Jammer, een hengst
Everdale werd in 2009 geboren bij Piet Kluytmans, uit zijn Negro-merrie Aliska K, op haar beurt een dochter van een merrie uit El Corona. “Mijn oom vond het eigenlijk jammer dat het een hengst was. Hij verkocht het veulen terug aan Gertjan van Olst, daar hadden ze een afspraak over. Gertjan keek altijd met de merries mee en gaf dek-advies. Lisenka was overigens geen makkelijke merrie kan ik me herinneren. Ze was een speciale, heel bloederig en altijd aan. Ze was heel scherp, altijd met de kop erop. Geen paard om bijvoorbeeld als laatste op stal te laten staan. Mijn oom was een groot fan van de hengst Negro en daarmee heeft hij Lisenka laten dekken.”
Logeren
Ilonka was als klein meisje vaak te vinden op de boerderij van oom Piet. “Ik ging er vaak in de zomervakanties logeren, als klein meisje, en nam dan mijn pony mee. Mijn oom had ieder jaar zeker drie veulens. We waren er altijd mee bezig. Mijn nichtje deelde de liefde voor de paarden en fokkerij met haar vader. Zij reed Lisenka tussen de veulens door en ome Piet ging graag mee met haar op wedstrijd. De veulens van mijn oom waren allemaal hand mak, makkelijk bij de hoefsmid, kenden het scheerapparaat en konden allemaal vast staan. Doordat hij altijd intensief ermee bezig was had je daar een groot voordeel mee als ze onder het zadel kwamen. Dat heb ik daar gezien en doe ik ook nu met mijn eigen veulens! Ik vond het in ieder geval prachtig en ging er graag naartoe. Toen Everdale geboren werd, was ik inmiddels te oud om nog te komen logeren.”
Sterk fundament
Piet Kluytmans fokte zowel spring- als dressurpaarden. “Een goed achterbeen en een sterk fundament vond hij belangrijk; ze moesten ook maat hebben en willen werken. Daarbij moesten de springpaarden ook kunnen dressuren en de dressuurpaarden moesten ook zeker een sprongetje kunnen maken. Op de centrale merriekeuring had hij eens drie keurmerries op één dag! Hij liet ze vaak de EPTM test lopen of de IBOP, maar langere tijd laten doorrijden deed hij niet. De nadruk lag op de fokkerij.”
Dante K
Een van de succesvolle springpaarden uit de fokkerij van Kluytmans is de merrie Dante K. (v Cantos), die in de 3* eventing werd uitgebracht en nu in de 1.40m. springrubrieken loopt. “Fantastisch vind ik dat. Dante K. komt uit de merrie Moonlight, een Damiro x Wolfgang. Met dat lijntje fokte mijn oom zo lang ik me kan herinneren. Met de merrie Flaumweich is dat springlijntje opgezet. De Cantos dekking had hij gewonnen bij Hans de Roover, ik kan me nog goed herinneren dat hij twijfelde op welke merrie hij Cantos ging zetten. Hij had toen namelijk ook nog een 3-jarige dochter van Moonlight op stal.”
Piet Kluymans overleed in 2011, vlak voordat Everdale begin 2012 werd goedgekeurd. “Dat was dubbel natuurlijk, ik ben ook supertrots, maar vond het erg jammer dat hij het zelf niet kon meemaken. Ik vind het fantastisch om te zien hoe Charlotte er nu mee rijdt en ik volg hen op de voet. Ik mocht een keer meerijden op een show bij Van Olst en toen ben ik uiteraard even bij Everdale op stal gaan kijken.”
Puur op emotie
Ilonka heeft Everdale zelf ook een keer gebruikt op haar destijds net gepensioneerde eventing-merrie Canna Pride (v Hemmingway). “Die keuze heb ik puur op emotie gemaakt”, vertelt ze. “Het was wellicht geen voor de hand liggende keuze, maar ik wilde graag een combinatie maken met mijn topmerrie en de fokkerij van mijn oom, die toen al overleden was. Canna Pride had zelf ook veel aanleg als dressuurpaard.”
Het veulen werd in 2015 geboren en kreeg de naam Kluytmans Pride K. “Ik zet achter de namen van alle veulens de K, want dat deed mijn oom ook. Nu heet deze merrie bij de nieuwe eigenaar overigens Eyecatcher, vanwege haar maanoog. De bedoeling is dat ze later dit jaar onder Janneke Boonzaaijer aan de start komt van het WK voor jonge eventingpaarden.”
Alsof de fokkerij van Piet Kluytmans met Everdale nog niet genoeg in de schijnwerpers staat, komt straks nog een paard uit zijn stallen in Tokio aan de start. Dat is de 15-jarige Bonero K (v Son de Niro) uit de eerder genoemde merrie Moonlight en daarmee dus een halfbroer van Dante K. Bonero K komt uit in de eventing onder een Thaise ruiter.
Goed op weg
Ilonka gaat het straks uiteraard allemaal vanuit huis volgen. Zelf hoopt ze het eventing-seizoen zo snel mogelijk weer te kunnen hervatten. “Nadat Image of Roses werd verkocht en ik moeder ben geworden, was ik weer goed op weg met Canna There He Is. Op mijn allereerste Moederdag dit jaar wonnen we een 2-ster, alleen heeft hij zich daarna aangetikt waardoor we er even uit liggen. Ik richt me daarom voorlopig even op de jonge paarden.”
Bron: Hoefslag