Ditmaal niet alleen drie generaties aan de kant van de paardenfokkerij, maar ook de fokkers in dit verhaal beslaan drie generaties. Kleindochters Jasmijn en Isabel van der Velden, moeder Jolanda, ome Pieter en opa Joop Rodenburg. “Het is heel bijzonder om samen met je familie je passie te kunnen delen. We doen het echt samen en doordat we alles zelf doen is het belangrijk om goed met elkaar te communiceren en elkaar te helpen waar dat kan”, steekt de 22-jarige Jasmijn van wal. Sinds kort lid van het JongKWPN.

“Mijn opa is de fokkerij begonnen in 1998 met de aankoop van de Ahorn-merrie Jasmijn. Hij kocht haar vanwege haar goede papier en uitstraling. Heel toevallig had deze merrie dezelfde naam als ik. Ik was op dat moment slechts een paar maanden oud. Mijn opa kocht deze merrie bij de familie Van Straaten, hij wilde graag wat serieuzer gaan fokken. Voorheen fokte hij met Welsh pony’s maar dat was meer voor de hobby en nu wilde hij sportpaarden fokken. Het contact tussen mijn opa en de familie Van Straaten is ontstaan doordat mijn moeder jaren lang ponykampbegeleider was op De Hazelhorst.” Zonder deze ponykampen was er nooit geen Glamourdale geweest..

Paradepaardje Glamourdale
Glamourdale is het paradepaardje van de fokkerij van de familie Rodenburg. Opa Joop startte zijn fokkerij met de merrie Jasmijn. De grootmoeder van Glamourdale. Hij fokte daar de merries Skimmia (v.Flemmingh) en Thuja (v.Negro) uit. Zijn derde fokproduct was Negro-zoon Numberto. Deze hengst werd aangewezen voor het verrichtingsonderzoek en was vervolgens succesvol in de Grand Prix-dressuur onder een Spaanse ruiter. “Mijn opa had nooit verwacht al zo snel succes te hebben. Zijn derde veulen werd direct een Grand Prix-paard. Hij zei altijd: ‘Als ik er niet meer ben zullen de successen pas komen’, gelukkig heeft hij de eerste hoogtepunten van Glamourdale ook nog mogen meemaken. Het is heel bijzonder om veulens van Glamourdale te zien, op al deze papieren komt onze merrie Thuja terug. Dat vinden wij echt speciaal.”

Bijzonder avontuur
De merrie Thuja, de moeder van onder andere Glamourdale. Maar ook van de elitemerries Zonnebloem (v.Polanksy) en Fresia (v.Jazz), welke Joop Rodenburg ook heeft ingezet voor zijn fokkerij. “Uit Zonnebloem fokte hij onder andere de stermerrie Hyacint (v.Cachet L) en de sportmerrie Izzy-Lo Foret (v.Chippendale). Alle merries kregen een bloemennaam, en deze traditie zetten we nog steeds voort. In 2011 werd uit Thuja de inmiddels goedgekeurde dekhengst en wereldkampioen Glamourdale geboren. Dat was en is nog steeds echt een bijzonder avontuur. We stonden met zijn vieren op het podium toen hij keuringskampioen werd in Den Bosch, en wisten eigenlijk niet zo goed wat we meemaakten. Hij behaalt succes na succes en we genieten er heel erg van. Het is mooi dat opa zijn goedkeuring en succesvolle start in de sport nog heeft mogen meemaken. Na het overlijden van mijn opa in 2017 hebben wij Thuja, Fresia en Zonnebloem overgenomen. Ome Pieter heeft uit Thuja een talentvolle tweejarige merrie van Inclusive. Zonnebloem is inmiddels verkocht. Thuja is momenteel hoogdrachtig van Jerveaux. Fresia heeft op 11 mei een hengstveulen gekregen van George Clooney: Pico Bello. Een luxe en sterk veulen met heel veel uitstraling. Hij kan ook nog eens super bewegen, dus we hebben hoge verwachtingen van hem en zijn er erg blij mee.”

Van stallen uitmesten tot hengstenkeuze
Jaarlijks worden er één tot twee veulens geboren in de stallen bij de oma van Jasmijn. De plaats waar de fokkerij zich bevindt. “Mijn oma houdt zich er helemaal niet mee bezig. Wel is ze hartstikke trots op de successen en gaat ze ook wel eens mee. Voor haar is fijn dat er dagelijks zo veel mensen over de vloer komen.” Ondanks dat Jasmijn, haar zusje Isabel en haar moeder veel samen doen, ontstaat de aanzet van de hengstenkeuze bij Jasmijn. “Toen ik twaalf jaar was hielp ik altijd mee in de stallen van opa. Tijdens het uitmesten vertelde hij dan over de bloedsopbouw van de merries. Ik vond dat altijd mega interessant. Sindsdien verdiep ik mij ook in alle bloedlijnen en selecteer ik diverse hengsten als mogelijke partner voor onze merries. Vervolgens gaan wij naar de hengstenshows, spreken medefokkers en de hengstenhouder. Meestal blijven er dan nog zo’n drie of vier hengsten over en hieruit bepalen wij met zijn drieën welke hengst het uiteindelijk gaat worden.”

Sterke punten verankeren
“Het allerbelangrijkste vinden wij dat een paard een goed karakter heeft. De paarden uit onze stam zijn allemaal super mensgericht en de veulens worden mak geboren. Dat is echt super fijn en willen we graag zo houden. De paarden moeten het werk willen doen en daarbij makkelijk in de hand zijn. Daarnaast willen wij graag het sterke achterbeen en het bergopwaarts bewegen van onze fokmerries verankeren. Onze merries maken zich groter wanneer ze aan het werk zijn, de maat is echter wel een aandachtspunt. Onze merries zijn zo’n 1.65m, niet heel klein, maar we willen zeker niet verkleinen. De hengsten uit onze merries zijn wel altijd groot, Glamourdale is ook 1.70m.”

“Meer kans op iets aparts”
“Wij proberen bewust niet te dekken met de hengsten die al veel worden gebruikt. Het is juist leuk om een goed veulen te fokken van een andere hengst. Deze valt dan meer op dan van een andere hengst waarvan er al heel veel zijn. Soms moet je iets proberen en risico nemen, waardoor je misschien meer kans hebt op iets aparts. We gebruiken zowel jonge als bewezen hengsten, maar bij een jonge hengst wachten we wel vaak de eerste jaargang af. Ook gezien de maat die voor ons van belang is. Fresia is een Jazz-merrie en voert Negro-bloed, omdat wij bloedspreiding heel belangrijk vinden proberen we vooral hengsten te gebruiken met vrij bloed. We kijken hiervoor ook zeker naar buitenlandse hengsten.”

Talentvolle paarden
“Het mooie van onze fokkerij is, dat de merries waarmee wij nu fokken zijn gefokt door mijn opa. Hierdoor ken je de paarden van jongs af aan. Je weet precies hoe ze in elkaar zitten, dat het karakter goed is en dat ze gezond zijn. Je kent de sterke en minder sterke punten van de paarden. Zelf rijden mijn zusje en ik ook. Alleen niet met de paarden uit onze stam. Deze paarden zijn zo talentvol en hebben best wel wat bloed dat wij denken dat ze bij andere ruiters beter tot hun recht komen. Al heb ik Fresia een tijdje gereden en mijn zusje Zonnebloem. Maar met Fresia zijn we toch weer gaan fokken omdat ik er niet uit kan halen wat er in zit en het is zonde om deze merrie niet in te zetten voor de fokkerij. Het zou leuk zijn als wij over een paar jaar wel met onze eigen fokproducten kunnen rijden, nu missen wij de ervaring hiervoor nog. En minder bloed fokken is geen optie. Deze paarden geven net dat beetje extra, kijk maar naar Glamourdale.”

Mooi geweest
Dit jaar krijgt Thuja haar laatste veulen en mag daarna met pensioen. “Ze verwacht ieder moment een veulen van Jerveaux. Ze is nu twintig jaar en heeft twaalf veulen op de wereld gezet, dus wij vinden dat het mooi is geweest. We hopen heel erg op een merrieveulen, want naast Fresia hebben wij geen andere merrie uit haar. Zonnebloem hebben we namelijk verkocht. Zij kreeg in 2018 een Resusveulen en omdat de kans erg groot is dat dat nogmaals kan gebeuren hebben we haar verkocht, aan een recreatieruiter. Fresia laten we dit jaar opnieuw insemineren met George Clooney, dit lijkt een erg fijne combinatie. Hopelijk krijgt zij volgend jaar een merrie, zodat we de fokkerij kunnen uitbreiden. Als we weer een keer een merrie hebben lijkt het mij ook erg leuk om deel te nemen aan de keuring van het JongKWPN. Ik heb hier nog niet veel ervaring mee en kan er vast heel veel leren. Mijn opa bracht de merries vaak naar de EPTM, grote kans dat wij dat ook gaan doen. Maar dan moeten we wel eerst merries fokken”, lacht Jasmijn.

Levenswerk voortzetten
Naast het fokken van merrieveulens hoopt Jasmijn nog meer te bereiken in de toekomst. “Met Glamourdale is de droom van mijn opa uitgekomen. Het zou gaaf zijn om zelf ook nog een keer een goedgekeurde hengst te fokken, maar dat is iets uitzonderlijks. We hopen het levenswerk van opa voort te kunnen zetten. Gezonde en fijne paarden fokken die het goed gaan doen in de sport en/of fokkerij. Wij genieten van het hele proces en het samen doen maakt het extra bijzonder! Teleurstellingen horen er bij, dus geniet er extra van als je een gezond en mooi veulen hebt gefokt. Daarnaast is het belangrijk om je eigen keuzes te maken en je niet te veel te laten leiden door wat andere zeggen. Wees niet bang om fouten te maken, soms moet je gewoon iets proberen”, besluit Jasmijn.

De paarden uit dit artikel:

Stammoeder Jasmijn (Ahorn x Ulft)

 • Skimmia (v.Flemmingh) ster
 • Numberto (v.Negro) aangewezen, Grand Prix-dressuur
 • Thuja (v.Negro) stb preferent
  • Glamourdale (v.Lord Leatherdale) KWPN-goedgekeurd en wereldkampioen
  • Zonnebloem (v.Polansky) elite EPTM-dres PROK
   • Hyancint (v.Cachet L) M1, ster PROK
   • Izzy-Lo (v.Chippendale) Z2 stb IBOP-dres sport-dres PROK
  • Fresia (v.Jazz) elite EPTM-dres PROK
 • Pico Bello (v.George Clooney

 

 

Bron: KWPN