Lusitano Grand Prix hengst Equador beschikbaar bij Van Olst Horses

Den Hout-  N.a.v. van het op 10 Maart 2021  uitgebrachte standpunt van het KWPN betreffende Lusitano en PRE hengsten ( zie bericht hieronder ), heeft Van Olst Horses besloten dit initiatief te steunen.

Er is gezocht naar het beste op het gebied van de ‘Lusitano ‘ fokkerij , en dit is gevonden in de veelbelovende 11 jarige Grand Prix hengst ‘Equador’.

Equador is vanaf nu middels diepvries sperma beschikbaar bij Van Olst Horses.

Equador presteert op het allerhoogste niveau onder João Torrão en heeft zich gekwalificeerd voor de Olympische spelen in Tokyo.

 

Equador MVL

Ras: Lusitano

Geb.jaar : 2009

Kleur: Bay

V : Quo-Vadis SS

M.: Que-há MVL

Stokmaat : 166cm

Titel: Recomended elite Lusitano stalion****

 

 

 

 

EQUADOR

QUO-VADIS INVULGAR ICARO
VISTOSA
GAIVOTA JABUTI
NOGUEIRA
QUE-HÁ HOSTIL ZICO
VAIDOSA
LEQUITA QUIAZ
EXAGINA

 

  • Momenteel 33 op de  FEI World Dressage Ranking list
  • Momenteel nr.7 op de Longines WBFSH Dressage Ranking list
  • Recordhouder voor Portugal en het Lusitano ras GP (77,348%), GPS (79,04%) en GPFS (83,875%)
  • Portugees Kampioen 2020
  • Eerste FEI Nations Cup overwinning voor Portugal (Hickstead 2019)
  • Eerste Olympisch team kwalificatie voorr Portugal (Rotterdam 2019)

 

Videos:

 

 “Equador is leaving a very important legacy for the future of Dressage, marking its offspring with four fundamental qualities: power, balance, and rideability. The main innovation he brought to the Lusitano is his incredible canter capacity, his carrying power, the easiness on extending and shortening his strides, the direction of movement, and his ability to ground cover without losing the quality of the canter. This derives a lot from his strength, leading international top judges to give him marks of 9 and even 10 in canter exercises. On top of that, the enormous expression in the execution of this exercises, which reflects the Lusitano breed pattern. Equador foals have shown so far to inherite all father qualities: great and sweet character, uphill conformation, strong topline and three very good gaits. “

 

 

Bericht KWPN 10-03-2021

Registratie mogelijkheden kruisingen Lusitano- en PRE-hengsten met KWPN-merries

In het kader van bloedspreiding in de dressuurpaardenfokkerij is het sinds 2018 mogelijk om nakomelingen te registreren van KWPN-goedgekeurde hengsten uit raszuivere Lusitano- of PRE-merries. De nakomelingen van KWPN-goedgekeurde hengsten uit raszuivere Lusitano’s en PRE’s (Pura Raza Espanola) worden geregistreerd in het register A van het KWPN. Zij krijgen dan ook een KWPN paspoort. De nakomelingen kunnen – wanneer ze aan de criteria voor stamboekopname voldoen – op latere leeftijd worden opgenomen in het stamboek en in aanmerking komen voor predicaten.

Door paarden te fokken uit de combinatie KWPN-hengst x Lusitano/PRE-merrie wordt geprobeerd om de sterke eigenschappen van deze beide rassen (Lusitano en PRE) te benutten voor de dressuurpaardenfokkerij: zowel de Lusitano’s als de PRE’s staan bekend om hun natuurlijke aanleg voor het verzamelen en hun grote aanleg voor passage en piaffe.

Een groep enthousiaste fokkers heeft het KWPN nu benaderd met het verzoek om ook de veulens te kunnen registreren welke geboren worden uit hun KWPN-merries in combinatie met raszuivere Lusitano- of PRE-hengsten. Dit is mogelijk: de nakomelingen van deze aanparingen kunnen momenteel worden geregistreerd in het register B van het KWPN en krijgen dus ook een KWPN-paspoort.

In welk register een veulen wordt opgenomen wordt bepaald door de vader en moedersvader van het veulen. Hoewel paarden die zijn geregistreerd in het Register B zijn uitgesloten van deelname aan reguliere exterieur keuringen, zijn er toch diverse mogelijkheden voor register B-paarden: zij kunnen deelnemen aan de jonge paardencompetities zoals de Blom Cup en de Pavo Cup en komen op deze wijze ook in aanmerking voor de selectie voor het Wereldkampioenschap voor jonge dressuur- of springpaarden. Ook is het mogelijk om de paarden aan te bieden voor de verschillende aanlegtesten.

Register B-paarden komen ook in aanmerking voor het sportpredicaat en – op basis van hun nakomelingen – het prestatiepredicaat. Register B-hengsten kunnen – na goedkeuring van het Algemeen Bestuur – deelnemen aan het hengstenselectietraject om in aanmerking te komen voor KWPN goedkeuring.

Om de fokkers te adviseren over hun merries en hun eventuele hengstenkeuze is het voornemen om komend voorjaar (afhankelijk van de mogelijkheden in het kader van de coronamaatregelen) een informatieve fokadvies dag te organiseren. Tijdens een nader te plannen informatiedag in het najaar willen we diverse kruisingen presenteren, die door KWPN-inspecteurs worden toegelicht op kenmerken als exterieur, correctheid en beweging. Op deze dag is het dus mogelijk om register A kruisingen (dressuurhengst x Lusitano/PRE merrie) te presenteren alsmede register B kruisingen (Lusitano/PRE hengst x dressuurmerrie).