100% score op stamboekkeuring bij Van Olst Horses!

Inspecteurs Bart Bax en Toine Hoefs konden vandaag op de stamboekkeuring op locatie bij Van Olst Horses alle twaalf beoordeelde paarden ster en/of (voorlopig) keur verklaren. Een 100%- score dus!

Tien dressuurmerries en twee ruinen werden ster(waardig) verklaard en daarnaast werd de achtjarige Indy van de Anjershof (Negro uit Estra elite pref EPTM-dres PROK van Zhivago, fokker B.H. Harms uit Foxwolde) van gastheer Van Olst Horses in de CK-rubriek direct elite verklaard. “Het was een zeer goed georganiseerde keuring, met een mooi ruim straatje en een goede binnenhal met goede bodem. Dat zorgde ervoor dat het heel prettig werken was, en dat in combinatie met de aangeboden kwaliteit maakte het een zeer geslaagde dag”, vertelt Bart Bax. “De achtjarige Negro-dochter is ruim voldoende ontwikkeld, heeft veel front en correct fundament. Ze stapt actief en ruim, en draaft met veel tritt en daarin zou ze iets meer ruimte mogen pakken.” Deze achtjarige merrie slaagde eerder al met 75 punten voor de IBOP en werd daardoor direct elite.

85 voor bewegen
Drie paarden werden ster met een bovenbalk van 75 voor exterieur en 85 voor bewegen. De Everdale-dochter Nova-Liz (uit Frizzle Liz ster van Johnson, fokker E. van de Steen uit Zeeland) van Van Olst Horses is daar één van. “Dit is een goed ontwikkelde merrie met veel uitstraling, een goed bespierde voorhand en die goed in het rechthoeksmodel staat. Op stand is ze een fractie neerwaarts maar in beweging valt juist haar bergopwaartse tendens positief op. Ze stapt actief en met voldoende ruimte, ze draaft met veel tact en een goed gebruik van het achterbeen, en de kracht kenmerkt zich door kracht en afdruk. Daarbij maakt ze een goede zelfhouding.” Ook de Glamourdale-dochter Nadya T (uit Sursela ster pref van Lester, fokker W.H.J. Timmers uit Volkel) van Van Olst Horses werd ster en voorlopig keur met 75/85. “Deze merrie zou wat meer ontwikkeling kunnen hebben maar staat wel ruim voldoende in het rechthoeksmodel, heeft veel uitstraling en bespiering, en heeft correct fundament. Ze viel op met haar power en ‘go’ bij het vrij bewegen. Ze stapt met veel souplesse en ruimte, ze draaft met veel kracht en een goed gebruik van het achterbeen. In draf kan ze ook al goed schakelen. In galop heeft ze goede afdruk, ruimte en changeert ze gemakkelijk.” De Chippendale-zoon Ninja d’Or (uit Gynola M ster PROK van Rousseau, mede-fokker J. van Stokkom uit Made) van fokker Berry van der Hoorn uit Made en mede-geregistreerde Van Olst Horses was het derde paard met 75/85. “Deze driejarige, royaal ontwikkelde ruin is ruim voldoende langgelijnd en heeft veel front. Zijn hals is goed bespierd, hij heeft een goede schoft-/schouderpartij en een sterke bovenlijn. Zijn draf kenmerkt zich door veel techniek, kracht en een goed ondertredend achterbeen. Datzelfde beeld zagen we ook in de galop, waarin hij gemakkelijk kan schakelen. Hij beweegt constant de bergop en zou zich in stap voor een hoger cijfer nog iets meer kunnen ontspannen.”

Overtuigend in beweging
Ook de driejarige merrie Noa Balia d’Or (Danone I uit J’Adore Balia D-OC van Negro, mede-fokker J.J. Schalekamp uit Dordrecht) van mede-fokker Berry van der Hoorn uit Made werd ster met 85 punten voor bewegen. Deze 1.60m-metende merrie kreeg 70 punten voor exterieur. “Dit is een iets beknopte merrie met goede verhoudingen in haar model. Ze is sterk gebouwd en waardeert zich duidelijk op in beweging. Ze stapt met een goed lichaamsgebruik en ruimte, ze draaft met veel kracht, afdruk en goede buiging in het achterbeen. Datzelfde zien we ook in galop. Ze beweegt in alle drie de gangen heel lichtvoetig, met goede souplesse en goed met de schoft naar boven.”

Succesvolle fokkers
Met 75/80 werden Noira (Everdale uit Amperia D-OC van Ampère) van fokker H. Verthriest uit Nevele, Next d’Or (Painted Black uit Honey d’Or elite IBOP-dres sport-dres PROK van Chippendale) van de vandaag succesvolle fokker Berry van der Hoorn en tot slot Nirvana (Negro uit First Donna C ster PROK van Jazz) van fokker H. Verthriest uit Nevele ster en voorlopig keur. “Noira is een voldoende ontwikkelde merrie die goed in het rechthoeksmodel staat en veel front heeft. Ook deze merrie waardeert zich nog eens op in beweging. Ze stapt actief en met goede tact, draaft met veel tact, kan daarin goed schakelen en heeft een goed gebruik van het achterbeen. In galop is ze krachtig en beweegt ze met goede afdruk, waarbij ze zich nog iets losser zou mogen laten”, legt Bart Bax uit. “Next d’Or is een ruim voldoende ontwikkelde merrie met een correct front, goede bespiering en correct fundament. Ze zou de hals er op stand nog iets meer op hebben mogen staan. Ze stapt met goed lichaamsgebruik en ruimte, draaft met veel beentechniek en een goed achterbeengebruik, en galoppeert met goede afdruk en daarin kan ze gemakkelijk changeren. Tot slot de Negro-dochter Nirvana, zij was misschien qua model de mooiste van de dag. Ze is goed ontwikkeld, staat goed in het rechthoeksmodel, heeft veel front en een sterke bovenlijn. Ze zou wat correcter in het voorbeen moeten zijn voor een nog hoger exterieurcijfer. Ze draaft met goede tact, ruimte en goede afdruk. Ook de galop is ruim, met ruim voldoende kracht en goede beentechniek. Ze stapt correct en zou daarin wel nog wat meer souplesse en ruimte mogen tonen.”

Bron en foto: KWPN.NL