Trots op Beauville (v.Bustique)

“Olympisch Individueel Brons”, wat een prestatie van Maikel van der Vleuten en zijn superstar Beauville (v. Bustique x Jumpy des Fonteines x Andiamo Fokker: Pascal Habets – Kerkrade).

Felicitaties aan Maikel van der Vleuten, fokker Pascal Habets (en Monique natuurlijk) en Team NL.

Speciale complimenten aan fokker Pascal Habets.

Pascal, als vroegere trouwe klant van ons (inmiddels “Z” klant), bracht zijn merrie Iris (v.Bergerac) bij onze topper Andiamo.

Uit deze combinatie kwam de merrie Pinxter (grootmoeder Beauville). Pinxter ging bij onze hengst Jumpy des Fonteines, en bracht Wrinton (moeder Beauville). Deze Wrinton is later door ons klaargemaakt voor de KWPN keuring, werd vrl. Keur verklaard, en gedekt door de bij ons gestationeerde Bustique.

Uit deze combinatie kwam Beauville, die op 1-jarige leeftijd door Pascal aan ons verkocht werd.

Op onze beurt hebben wij Beauville aan Niels Lenaarts verkocht, en wat ons betreft hebben wij daar zijn spoor verloren, totdat het moment dat hij internationale successen kreeg onder Maikel van der Vleuten.

Overigens, dat Beauville, Beauville “Z” werd is te verklaren.

De levensgezel van Pascal, Monique, was een vertrouwde kracht op het secretariaat van “Stoeterij Zangersheide”.

 

Hieronder een artikel over het verhaal van Beauville Z wat is gepubliceerd in het “Z” magazine:

‘BEAUVILLE Z IS EEN MOOI VERHAAL, AL IS HET NIET ALTIJD ZO MOOI’

 

De Nederlandse bondscoach Rob Ehrens heeft gewacht tot na CHIO Rotterdam om zijn Olympisch team voor Tokio bekend te maken. En dat bestaat uit Marc Houtzager (Sterrehof’s Dante NOP), Harrie Smolders (Dolinn NOP) en Maikel van der Vleuten met Beauville Z, die  in de Nederlandse landenprijs Oranje naar de overwinning loodste met twee foutloze omlopen. Begin juni finishten Beauville Z en van der Vleuten als tweede in de GCT GP van Valkenswaard.

Dat noemen ze dan een Olympisch rapport met grote onderscheiding. Voor Maikel van der Vleuten (33) worden het zijn derde opeenvolgende Spelen. Hij was er eerder bij in Londen (2012, VDL Groep Verdi TN), waar hij teamzilver won, en Rio de Janeiro (2016, VDL Groep Verdi TN). Maikel werd aanvankelijk met Dana Blue opgenomen in het Nederlands Olympisch kader, met Beauville Z zat hij in B-kader. In maart echter blesseerde Dana Blue zich tijdens een wedstrijd in Doha en zette van der Vleuten zijn zinnen op de elfjarige Beauville Z, zijn andere Olympische troef die naadloos insprong op het hoogste niveau en recent zijn topvorm liet zien. Zijn Olympisch ticket is een terechte bekroning.

PASCAL HABETS EN MONIQUE LIMPENS

Beauville Z werd geboren bij Pascal Habets en Monique Limpens, een voormalige medewerkster van Zangersheide. Zij volgt de sport op de voet, Pascal hoort het van haar: ‘natuurlijk was dit spannend en als je weet dat je fokproduct in de running is, hoop je er op. Al ben ik er niet zo intens mee bezig als Monique. Zij wist me het nieuws te vertellen’, lacht Pascal: ‘geen idee waarom, maar toen het bekend werd, dacht ik spontaan terug aan Beauville Z als veulen. Hoe was hij? Ik hield hem me voor de geest, al kan ik niet zeggen dat hij speciaal was of opviel. Of ik zijn Olympische kwaliteiten kon zien? Sorry, dat kan ik niet beoordelen. Die kennis heb ik niet. Een klant vertelde me begin dit jaar dat Beauville Z naar Tokio zou gaan. Hij heeft gelijk gekregen, al zou ik dat niet kunnen ingeschat hebben. Het is simpel, wij hebben een akker en veeteelt bedrijf. We verzetten heel veel werk op de boerderij en ik kan niet alles volgen. Paarden zijn onze hobby. Ik heb altijd paarden gehad; pony’s, Friese paarden. Tijdens mijn schooltijd heb ik eens een half jaar geen paarden gehad, wegens geen tijd. Dat ging niet, ik moest en zou terug een paard hebben’, glimlacht Pascal. Een echte ruiter is hij nooit geweest en de sport volgt hij niet op de voet. En toch is hij gepassioneerd: ‘het leuke aan fokken is nieuw leven creëren, het veulen dat geboren wordt en zien opgroeien. Daar geniet ik van.’

 

PAARDEN PROEFCENTRUM

‘Nadat ik even zonder paarden zat begon het te kriebelen, zocht ik een fokmerrie en die vond ik bij het paarden proefcentrum van Coveco. Een bewuste keuze, ik wou er absoluut niet veel geld in investeren. Ik zag in het proefcentrum een kudde van een zestigtal paarden en pikte er één merrie uit, de overgrootmoeder van Beauville Z. Een dochter van Lucky Boy. Althans, dat werd gezegd. Het zal je misschien niet verbazen, je kent de verhalen en mijn merrie bleek later toch geen dochter van Lucky Boy te zijn. Het maakte mij niet zoveel uit, ik had tenslotte een fokmerrie voor een prijsje.’

GERT JAN VAN OLST

Pascal had zijn fokmerrie, nu een gepaste hengst zoeken. Daarvoor deed Pascal beroep op Gert Jan van Olst. ‘Als je zoals ik hobbymatig fokt, moet je beroep doen op de kennis, het inzicht en de ervaring van vakmensen en zo kwam ik terecht bij Gert Jan van Olst. Als hobbyist is het belangrijk om je te omringen met professionelen. Toen Monique bij Zangersheide werkte, hebben we ons daar laten informeren en dat is eveneens goed uitgedraaid. Daarvoor liet ik me informeren en begeleiden door Gert Jan van Olst en daar zijn we altijd goed mee geweest. Gert Jan is een eerlijke en betrouwbare man. Hij adviseerde me voor de hengstenkeuze en als je kijkt naar Beauville Z, was dat niet zo verkeerd’, lacht Pascal ‘vaak kocht Gert Jan onze veulens. Hij raadde ons ook Bustique (Indoctro x Grannus) aan, de vader van Beauville Z. Toen hij een jaar was, hebben we Beauville Z verkocht aan Van Olst. Voor ons zijn paarden een hobby, voor Gert Jan is het een beroep. Hij kan de paarden ook bij de juiste ruiters brengen. Beauville Z heeft het geluk gehad dat hij bij Maikel van der Vleuten terechtgekomen is, dat scheelt natuurlijk.’ Beauville Z is de vierde generatie die bij ons geboren is. Wrinton (Jumpy des Fontaines), de moeder van Beauville Z heeft meerdere veulens gegeven, al hebben ze niet allemaal dezelfde kansen gekregen als Beauville Z. Wij hebben al een dertigtal veulens gefokt, gemiddeld één tot twee per jaar, soms lukt het ook niet. Omdat de merrie niet drachtig geraakt, of je veulen of merrie overlijdt. Je maakt het allemaal mee. Beauville Z is een mooi verhaal, al is het niet altijd zo mooi.

MAIKEL VAN DER VLEUTEN

In Valkenswaard noch in Rotterdam, heeft Pascal zijn Beauville Z aan het werk gezien, wegens zelf te veel werk. ‘Ik vind het wel jammer. We wonen tenslotte niet ver van Maikel, al ben ik er nog nooit gestopt. Ik ken hem niet persoonlijk. Ze zeggen dat hij heel sympathiek is. Misschien moeten we daar nu eens werk van maken. Dan zien we Beauville Z ook nog eens, het laatste beeld dat ik van hem heb is dat hij hier vertrok als jaarling.’

En dan zegt Pascal plechtig dat hij voor Tokio zijn werk even aan de kant laat: ‘is dat niet ’s nachts? Daar ga ik met plezier voor wakker blijven. Ik ga supporteren en wie weet!?’