Jessica Leijser knalt naar ruim 71%: ‘Het kon eigenlijk nog beter’

Jessica Leijser reed de pas zesjarige Kashmir op de Subtopwedstrijd in Nederweert met een prachtige score van 71,45% naar een afgetekende overwinning in ZZ-Zwaar proef 37. De Grand Prix-amazone noemt de zelfgefokte Glamourdale-zoon het beste paard dat ze ooit heeft gereden. “Ik heb nog nooit zo’n paard onder het zadel gehad, hij is echt een natuurtalent en doet alles zo makkelijk”, vertelt ze blij.

Kashmir maakte begin oktober zijn debuut in de klasse ZZ-Zwaar. Vandaag in Nederweert ging hij voor het eerst voorbij de magische 70%-grens. “En het kon eigenlijk nog beter”, begint zijn amazone lachend aan haar verhaal. “Kas kan denk ik alles wel voor een acht, maar hij blinkt echt uit in de uitgestrekte draf en galop, de pirouettes en de series. Vandaag wilde ik de wissels in een van de series nóg groter rijden en toen kreeg ik een dure fout. Daarnaast is er nog winst te behalen in de draftour. Als hij nog wat meer de rust in met name de appuyementen kan bewaren, kan de score echt nog verder omhoog.”

Grapjas

“Kas is echt een natuurtalent en doet alles zo makkelijk. Hij is enorm werkwillig en wil altijd alles voor me doen. Maar kan ook wel eens een grapjas zijn. Hij is wat bang van andere paarden, en ook al ziet hij ze iedere dag, toch blijven ze spannend”, voegt ze er lachend aan toe. “Maar dat maakt hem alleen maar extra leuk.” Leijser fokte de Glamourdale-zoon uit de Vivaldi-dochter Future Lady. “Hij is op 2,5-jarige leeftijd naar de KWPN Hengstenkeuring geweest en in aanloop daar naartoe zag ik al dat hij niet zomaar eentje was.”

Nog niet klaar voor

“Kas is vervolgens op driejarige leeftijd zadelmak gemaakt en toen was zijn kwaliteit al helemaal goed zichtbaar.” Vorig jaar liep hij naar 80 punten op de Pavo Cup-selectie van regio west in Houten en hij nam deel aan hetselectietraject voor het WK Jonge Dressuurpaarden. “We kwamen daar tot de laatste ronde. Dat we niet geselecteerd werden, kon ik me wel in vinden. Hij moest nog sterker worden en was er nog niet helemaal klaar voor.”

Focus op WK Jonge Dressuurpaarden

Voor komend jaar hoopt Leijser zich wel voor het WK te kwalificeren. “In overleg met mijn instructrice Joyce van Rooijen-Heuitink heb ik besloten om Kas de eerstkomende tijd ervaring op te laten doen op ZZ-Zwaar-niveau. De proeven op het WK voor zevenjarigen zijn daar soortgelijk aan. Daarnaast zou ik het te gek vinden om komend jaar het Nederlands kampioenschap met hem te rijden. Maar eerst krijg hij even een pauze, de boog kan niet altijd gespannen staan.”

Veel vraag

“Thuis in de training neem ik heel af en toe wel eens een stukje Zware Tour-werk mee. Dat doet hij moeiteloos. Dat is voor mij wel reden om er extra voorzichtig mee te zijn, hij is nog zo jong en hij moet ook wel de tijd krijgen die hij nodig heeft. Maar ik denk wel dat hij echt eentje voor het Grand Prix-werk is. Het enige nadeel van het hebben van zo’n goed paard is alleen dat er heel veel vraag naar is, en het voor mij nog maar de vraag is of ik hem wel zo lang kan aanhouden.”

Uit eigen fokkerij

Leijser, die al met meerdere paarden succesvol was in de Subtop, heeft naast Kashmir nog een vijftal paarden te rijden. “Dat zijn veelal vier- en vijfjarigen, de meeste uit eigen fokkerij. Volgend jaar worden er vijf veulens geboren. Twee daarvan zijn van Glamourdale. Ik ben gek van die hengst, maar ik kies wel altijd voor hengsten die het beste bij de merrie passen. Dus er zit wel vaak variatie in”, aldus Leijser.

Bron: Horses.nl