Charlotte Fry verzamelt hoofdprijzen: ‘Ik heb heel veel geluk’

Charlotte Fry beleefde zaterdag een uiterst succesvolle dag. Op de Subtopwedstrijd in Nieuw- en Sint Joosland won de amazone alle rubrieken waarin ze van start ging. Don Joe (Diëgo x Lord Leatherdale) won de Grand Prix met de fraaie score van 73,587%. Graaf Leatherdale T (Lord Leatherdale x Kennedy) was bij zijn debuut in de Intermédiaire II de beste met 71,691% en met Especial (Everdale x Vivaldi) won Fry de Prix St. Georges met 69,412%. Het vierde paard dat Fry uitbracht was Inclusive (Everdale x Uptown). De negenjarige KWPN-hengst liep in zijn eerste Grand Prix naar 66,141%.

De negenjarige NRPS-hengst Don Joe maakte eerder deze maand een succesvol debuut in de Grand Prix en ging vandaag alweer over zijn debuutscore heen. “Don Joe was echt goed vandaag. Hij is in korte veel verbeterd en voelde al zekerder en meer vertrouwd. We hadden goede piaffes, pirouettes en uitgestrekte draf. Eigenlijk ging de hele proef heel goed en we hadden geen zwakke punten”, vertelt Charlotte Fry enthousiast. “Ik heb niks te klagen.”

Ook Inclusive, die Fry eerder één keer uitbracht in de Intermédiaire II en vandaag debuteerde in de koningsklasse, liep een goede proef. Maar daarover heeft Fry wat over zichzelf te klagen. “Inclusive doet al de ‘difficult stuff’ zo makkelijk, dat we dachten: waarom geen Grand Prix? De piaffe is echt zijn highlight en ook de pirouettes doet hij super makkelijk. Alleen in het drafappuyement naar links kregen we een grote miscommunicatie. Dat was echt mijn fout. Inclusive is met zijn net negen jaar nog groen en een beetje onervaren. Hij moet wat sterker worden en meer ervaring opdoen in de Grand Prix maar heeft heel veel talent.”

ZT-debuut Graaf Leatherdale

Fry beleefde een succesvol debuut in de Intermédiaire II met Graaf Leatherdale T, die ze als vijf- en zesjarige uitbracht op het WK voor jonge dressuurpaarden en een paar keer in de Lichte Tour. In de tussentijd reed Anne van Olst de grote ruin en sinds kort zit Fry weer in het zadel. “Graaf heeft heel veel power en is een heel groot paard. Eigenlijk een beetje te groot voor mij. Na de jonge paarden-wedstrijden heeft Anne hem doorgetraind tot de Grand Prix en in de tussentijd heb ik hem in de Lichte Tour uitgebracht. Daarna heeft Anne hem weer overgenomen en het is fantastisch om een paard te rijden dat zij heeft getraind.”

Tel kwijt

“Ik zit er nu weer een paar weken op en we moeten elkaar weer leren kennen. Maar dit is een geweldige kans. Graaf heeft een heel goed karakter en eigenlijk is alles makkelijk voor hem. Normaal gesproken zijn de wissels echt zijn hoogtepunt maar vandaag hadden we helaas een fout in de eners. Na de zevende wissel stopte ik met rijden en raakte toen de tel kwijt”, vervolgt Fry die nog geen verdere plannen heeft met de elfjarige ruin. “Vandaag was heel leuk en waarschijnlijk blijven Anne en ik hem samen rijden.”

Especial een unicorn

Especial maakte het Fry-feestje compleet. Ze bracht de schimmelruin eerder een paar keer in de Lichte Tour. “Het is nog redelijk nieuw voor hem en dit was absoluut onze beste proef tot nu toe. Ik ben echt heel blij met hem, hij is zó knap. Gewoon een unicorn”, vervolgt Fry lachend over de aansprekende schimmel. “De hele draftour was een hoogtepunt en Especial heeft veel power in de pirouettes. Hij is een Everdale dus weet hoe hij moet verzamelen.”

Vijf in Grand Prix

“Vandaag moest ik heel snel van paard naar paard maar het was een goede dag”, vervolgt Fry die nu vijf paarden in de Grand Prix heeft. Dat zijn naast Don Joe en Inclusive, die ze vandaag uitbracht, Everdale, Glamourdale en Dark Legend. Daarnaast heeft de stalamazone van Gertjan en Anne van Olst meerdere paarden in de Lichte Tour en jonge talenten waaronder wereldkampioen Kjento. “Ik heb heel veel geluk en kijk uit naar de toekomst.”

Bron: Horses

Foto: Inclusive