Kjento prolongeert titel in Ermelo!

Met een ruime voorsprong werd geweldenaar Kjento (Negro x Jazz) met amazone Charlotte Fry wereldkampioen bij de zevenjarige dressuurpaarden tijdens de Longines FEI/WBFSH Dressage World Breeding Championships for Young Horses. In een zonovergoten finale stak de expressieve KWPN hengst, gefokt door A.J. van Os, met kop en schouders boven de rest van het erepodium uit.

De jury kwam superlatieven te kort om de draf van de zwarte KWPN hengst te becommentariëren. ”Wat een opwindend en goed bewegend paard’ begon commentating jury Maria Swenessen uit Australië. ‘Een plezier om te jureren, maar bij een draf met zoveel balans, opwaartse drang én verzameling rijst de vraag: ‘How high can you go?.’ Alleen het allerhoogste was genoeg, de enige 10 van de finale werd toegekend. Ook Kjento’s opwaartse galop met veel schakelend vermogen en actieve, taktmatige stap werden zeer gewaardeerd wat terugkwam in zijn score. Dat de jury veel vertrouwen heeft in de zevenjarige dekhengst bleek wel uit de 9.8 voor perspectief die werd toebedeeld en daarmee kon het wereldkampioenschap hem niet meer ontgaan.

Charlotte Fry kon niet anders dan stralen na afloop van de finale. ”Het was zo spannend na mijn proef, er moesten nog vier combinaties starten. Ik heb alleen maar lopen ijsberen maar nu geniet ik van de overwinning!’ De 2021 FEI Wereldkampioen bij de zesjarige dressuurpaarden is een genot om mee te werken volgens de amazone; ”Kjento is super chill in de omgang, op stal is het bijna een ruin. Maar zodra ik de teugels oppak is hij aan en superscherp. Hij is het perfecte paard.” Tijdens de proef kon de combinatie echt genieten ondanks de druk om zijn favorietenpositie waar te maken na zijn overwinning van vorig jaar. ‘We gingen voor meer power deze proef en hij leverde alles wat ik vroeg. Natuurlijk is er druk om te laten zien dat hij nog net zo geweldig is als hij was, maar ik hoef me daar eigenlijk geen zorgen om te maken bij hem’, besluit Charlotte.