Glamourdale FEI paard van de maand

De FEI heeft Glamourdale verkozen tot hun paard van de maand.

Op hun website https://www.fei.org/stories/lifestyle/horse-human/horse-month-glamourdale is een heel stuk te lezen over de carrière van deze zwarte geweldenaar.
Hieronder hebben we het stuk vertaald:

 

Een titel waar Glamourdale voor is geboren…

Een onvergetelijke uitgestrekte galop, wissels om de twee en een passage die het 11 duizendkoppige publiek tijdens de proef deed klappen… Glamourdale was aanwezig op de FEI Wereldkampioenschappen Dressuur en o zo correct.

De KWPN gefokte Nederlandse zwarte hengst straalde kracht uit onder het tengere en elegante lijf van Charlotte Fry, die heeft bewezen de perfecte partner te zijn voor deze nieuwe wereldkampioen dressuur. Een titel waarvoor hij werd geboren – ‘Glammy’ is volwassen geworden op het wereldtoneel en jongen, hij heeft het verdiend.

In augustus op de Blue Hors FEI Wereldkampioenschappen in Herning, breidden Glamourdale en Fry hun teamzilver uit door individueel goud te winnen in de Grand Prix Special, met een winst van 82,5%. De volgende dag wonnen ze opnieuw goud in de Grand Prix Freestyle kur op muziek met maar liefst 90,6%. Een proef die vele mensen bekeken hebben, keer op keer.

In die tweede individuele test zag het paar er ontspannen en vloeiend uit alsof ze er waren om te consolideren wat iedereen al wist. Ze waren gewoon van wereldklasse.

Na afloop zei Lottie: “Het is absoluut ongelooflijk, ik had daar het beste gevoel dat ik ooit heb gehad. Ik had zoveel plezier en hij heeft zoveel plezier en we genoten er letterlijk de hele tijd van. Glamourdale ging daar naar binnen en hij wist wat hem te doen stond en hij voelde de sfeer. Als er veel publiek is, gaat hij nog meer zijn best doen – ik kan daar dan gewoon zitten, het voelde zo gemakkelijk en hij danste gewoon door zijn muziek.”

De muziek kreeg de titel Best of Britain en werd gearrangeerd door Joost Peters. De toon en opzet pasten perfect bij de zwarte hengst; zijn liefde voor het publiek bezegelde de deal.

Buiten de arena omschreef Fry Glammy als een superlieve persoonlijkheid. Ze zei: “Hij is erg spraakzaam, hij hinnikt altijd tegen iedereen en zegt altijd goedemorgen. Hij is de meest beleefde heer. Hij houdt van zijn knuffels en van alle aandacht in het algemeen. Zijn belangrijkste focus is ervoor te zorgen dat iedereen naar hem kijkt, wat niet moeilijk is als hij zo mooi is als hij is.”

Glamourdale is geboren op 10 mei 2011. Hij is gefokt door Joop Rodenburg en in eigendom van Gertjan Van Olst en zijn vrouw Anne, de voormalige Deense Olympische dressuuramazone. Ze wonen in Nederland en runnen een elite sportstal en dekstation. De vader van Glamourdale is Lord Leatherdale en zijn moeder, de stijlvolle Thuja – heeft als vader Negro.

Fry begon haar samenwerking met Glammy toen hij zes was. Ze kan zich nog herinneren hoe het voelde toen ze voor het eerst met hem begon te werken: “Het was het meest ongelooflijke gevoel ter wereld, zoals vliegen.”

Glamourdale won als zevenjarige het Wereldkampioenschap jonge dressuurpaarden in Ermelo in Nederland.

Het commentaar van de jury was als volgt: “De draf, altijd in het ritme en met een enorme cadans, scoort bijna een 10, alleen omdat de juryleden een meer merkbaar verschil willen zien in de midden- en uitgestrekte draf. Een 9.8. De galop heeft veel kwaliteit en verzamelvermogen, een 10. We zien dat Glamourdale erg gefocust is in zijn werk, mooie wissels laat zien en altijd een prettige verbinding heeft, een 9.4. We kijken uit naar zijn toekomst, een 9,5 voor zijn perspectief.”

In 2019, toen Glammy acht was, was het paar internationaal ongeslagen in de Lichte Tour. Als een actieve dekhengst is hij altijd voorzichtig ingezet in de sport. Direct na het WK werd hij ook weer ingezet voor de fokkerij.

Fry zei: “Glammy neemt een welverdiende vakantie. Hij zal zich op de dekkerij concentreren en een paar maanden genieten van wat licht werk.”

Zijn optredens in Herning zullen nog lang in het geheugen gegrift blijven. Fry is van het Verenigd Koninkrijk  naar Nederland verhuisd om zich aan de dressuur te wijden en ze is op de best mogelijke manier beloond – samen met de oh zo mooie Glamourdale.

Hoewel hij de meest spectaculair uitziende persoon is – hij is nog steeds een zachtaardig en aanhankelijk paard, dat dol is op een wortel of twee en volgens Fry – ook een banaan.

 

Tekst Katie Roebuck