Dikke scores voor Charlotte Fry met Inclusive en Especial: ‘Heel gaaf dat ik met twee Everdales Grand Prix rijd’

Charlotte Fry stak er vandaag met kop en schouders bovenuit in de Grand Prix op de Subtopwedstrijd in Hoek van Holland. Met Inclusive (v. Everdale) won ze de rubriek met een score van 72,717% en met Especial, eveneens een zoon van Everdale, werd ze tweede met een totaal van 71,413%. “Allebei de paarden gingen heel fijn en hebben hun talenten goed laten zien”, vertelt Fry, die niet alleen de hoogste score in de rubriek had, maar ook de hoogste dagscore. “Dit is echt een mooi begin van het zomerseizoen met deze twee.”

Het was voor beide paarden weer de eerste keer buiten en hoewel dat nog wel een beetje spannend was, lieten ze zich allebei goed rijden. “Ik vind het op een internationale wedstrijd altijd iets makkelijker voor de paarden omdat ze dan een paar dagen mee zijn en iets meer de kans krijgen om te wennen, maar ik kon echt niet meer tevreden zijn vandaag”, vervolgt Fry. “Inclusive vond het zo voor de eerste keer buiten een beetje spannend, maar in de proef liet hij zich heel goed zien. Hij heeft een enorm talent voor de piaffe en passage en daar hadden we vandaag ook negens voor op het protocol. Er zaten wat kleine afstemmingsdingetjes in, die ik zelf beter kan rijden, maar over het geheel genomen was het echt een hele fijne proef.”

Meer vragen

Behalve de mooie punten voor de piaffe en de passage, kreeg het duo ook mooie punten voor de galoptour. “Ik merk in de proef dat ik iedere keer meer van Inclusive kan vragen en dat het hem ook steeds makkelijker afgaat”, vertelt de stalamazone van Van Olst Horses verder. “Hij verbaast mij daar iedere keer weer mee, hij wordt natuurlijk ook steeds sterker. Dat zie je bijvoorbeeld ook aan de wisselseries, die vandaag 8,5’en opleverden en ook echt bij de highlights van de proef hoorden.”

Especial

Voor Especial was het de tweede keer op het hoogste niveau en met hem stond Fry ook nog zowat zes procent los van de rest van de concurrentie. “Especial is nog groen op dit niveau, maar hij heeft wel echt zijn talenten laten zien vandaag”, aldus Fry. “Hij geeft een heel fijn gevoel en hij heeft net als Inclusive heel veel talent voor oefeningen als piaffe en passage. Als hij iets meer ervaring krijgt en ook goed ontspannen kan blijven in de proef, dan kunnen die scores nog een heel eind omhoog.”

Net als Everdale

“Ik heb natuurlijk meerdere paarden op het hoogste niveau en daar ben ik echt heel erg blij mee, maar ik vind het ook echt wel heel speciaal dat ik met deze twee nu ook twee zonen van Everdale heb in de Grand Prix”, vertelt Fry trots. “Het is echt leuk om te voelen dat ze net als hun vader heel soepel en elastisch zijn en ook net zo veel energie hebben. Ze hebben echt altijd zin om aan de slag te gaan en je merkt dat ze het leuk vinden om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Het is heel leuk om met ze te werken.”

Plannen

Een vaste planning heeft Fry nog niet voor Inclusive en Especial, maar als het even kan wil ze ze wel graag internationaal meenemen. “Voor mij ligt de focus op dit moment vooral op Glamourdale, Everdale en Lars voor de internationale wedstrijden, maar als het lukt probeer ik Inclusive en Especial ook wel mee te nemen”, blikt Fry vooruit. “Als die twee nog wat meer zelfvertrouwen en ervaring krijgen, worden het ook twee hele bijzondere.”

Bron: Horses
Foto: Inclusive