Kjento drukt stempel op stalkeuring Brabant

Marian Dorresteijn en Floor Dröge beoordeelden een stel fijne dressuurpaarden vandaag in Oosterhout en Den Hout. Van de 28 aangeboden paarden bleken er 22 goed voor het sterpredicaat.

Op de stallen van Jorg van Os en Gertjan van Olst konden 21 dressuurmerries en 7 ruinen en hengsten beoordeeld worden. Van de zeven ruinen/hengsten werden er zes ster, van de 21 merries waren dat er 16.

Kjento-zonen
Twee mannelijke dieren kwamen tot de bovenbalk van 80/85. Allereerst de voor 90 punten galopperende hengst Ranger van de Heernis (Kjento uit Admire van de Heernis van Son de Niro, fokker Mw. Sneyaert-Rabaey uit Oostkerke-Damme) van Van Olst Horses. “Dit is een imponerend paard met een mooie voorhand en goede bespiering. Hij heeft goed fundament en goede voeten. Hij is heel lenig in galop en kan daarin opvallend goed schakelen. In zowel de draf als galop valt deze Kjento-zoon op met zijn kracht en beentechniek. Daarbij maakt hij zich groot.” Ook de Kjento-zoon Rocket AKW (uit Avistrona elite EPTM-dres D-OC van Krack C, fokker A.H. Wijnen uit Heesch) van Van Olst Horses scoorde 80/85. “Deze ruin is goed ontwikkeld, heeft een aansprekende voorhand en een opvallend lange schouder. Op stand straalt hij al veel kracht uit en dat zagen we ook terug in beweging. Voor zowel zijn draf, galop als houding konden we hem 85 punten geven. Hij beweegt met veel afdruk, macht, en een goede beentechniek. Een echte krachtpatser!”, vertelt Marian Dorresteijn.

Goede houding
De Kjento-dochter Riley TH (uit Hailey TH ster D-OC van Chippendale) van fokker A. Thielen uit Gilze behaalde de mooie score van 85/80. “Dit is een zeer aansprekende merrie die met een stokmaat van 1.65m niet het meest ontwikkeld is maar wel heel veel jeugd en een prachtig front heeft. Ze heeft een heel mooi front en dat gebruikt ze ook goed in beweging. Ze beweegt met goede tact, een goed achterbeengebruik en in galop veel afdruk. Voor haar goede draf kreeg ze 85 punten.” Vier paarden kregen 80/80. Onder hen de merrie Ronja V.O.D. (Kjento uit Giluciënne V.O.D. PROK van Uphill) van fokker Ad van Os uit Sprang-Capelle. “Deze sterk gemodelleerde, goed ontwikkelde merrie staat goed in het rechthoeksmodel en heeft heel correct fundament. Ze heeft een opvallende galop, met daarin goede ruimte, kracht en lichaamsgebruik. Ze draaft met goede balans en een sterk achterbeen.” Ook Rosa Bella L (Lantanas uit Z Romantic L ster IBOP-dres sport-dres PROK van Don Romantic) van fokker M.J.J. van Lieshout uit Uden en mede-geregistreerde Van Olst Horses werd ster met 80/80. “Dit is een ruim voldoende ontwikkelde, goed in het rechthoeksmodel staande merrie met een goede schoft-/schouderpartij. Ze zou iets meer bloeduitstraling kunnen hebben en liet een fijne manier van bewegen zien. Ze heeft in draf goede ruimte en afdruk, en maakt in alle drie de gangen een goede houding.”

Meer Kjento-smaakmakers
Opnieuw een opvallende nazaat van Kjento was de met 80/80 beoordeelde ruin Rento (uit Gratuit ster PROK van Uphill, fokker Christ Snepvangers uit Bergen op Zoom) van Van Olst Horses. “Deze aansprekende ruin heeft een goede bovenlijn, mooie voorhand en goede bespiering. Hij is ruim voldoende ontwikkeld en maakt zich groter in beweging. Hij draaft met goede tact, afdruk, ruimte en kracht.” Tot slot werd de Kjento-dochter Pearl in ’t Veld (uit Jive VE elite IBOP-dres PROK van Everdale, fokkers H.H. en L.C.M. Bighelaar uit Velddriel) van Van Olst Horse ster met 75/80. “Deze aansprekende merrie had een veulen aan de voet en heeft goede verhoudingen in haar model. Ze stapt ruim en actief, draaft met goede ruimte en toonde daarin goede overgangen, en ze galoppeert met veel balans.”

Bron: KWPN